Namještaj za restorane – Pravila za izvrstan odabir
4 Oct, 2023

Ugostiteljski namještaj za restorane igra ključnu ulogu u stvaranju atmosfere i doživljaja za pamćenje. Bez obzira na to jeste li vlasnik restorana ili manager objekta, odabir pravog namještaja za vaš restoran može biti ključan za privlačenje i zadržavanje zadovoljnih gostiju. U ovom blogu, istražit ćemo kako odabrati i upotrebljavati namještaj za restorane kako biste stvorili prostor koji će oduševiti Vaše goste i ostvariti uspjeh u ugostiteljskoj industriji.

namještaj za restorane
Lucy stolice brenda Siesta

Ključna oprema za restorane

Srce i duša svakog restorana su stolovi i stolice. Oni definiraju kakav će biti stil i atmosfera u kafiću. Odlučite se za stolove koji su dovoljno stabilni za posluživanje hrane i pića te stolice koje su udobne za duže sjedenje.

Za razliku od odabira kućnog namještaja, profesionalni namještaj za restorane zahtjeva dugotrajnost i izdržljivost u uvjetima uslužne djelatnosti.

Stolovi za restorane

Stolovi za restorane predstavljaju središnji element svakog ugostiteljskog prostora. Oni moraju biti funkcionalni. Što znači da moraju biti dovoljno stabilni da podrže posuđe i hranu, ali i dovoljno prostorni da gosti udobno mogu sjediti i jesti. Pravilan razmak između stolova također je važan kako bi gosti imali dovoljno privatnosti i komfora.

Stolovi za restorane nisu samo funkcionalni, već igraju ključnu ulogu u stvaranju atmosfere i dojma koji gosti imaju o Vašem restoranu.

Stolice za restorane

Stolice za restorane su jednako važan element kao i stolovi, te igraju ključnu ulogu u stvaranju udobne i estetski privlačne atmosfere za goste. Najvažnija karakteristika stolica za restorane je udobnost. Gosti će provoditi znatan dio vremena sjedeći, stoga je važno osigurati stolice koje podržavaju pravilno držanje i pružaju udobnost tijekom obroka. Nasloni trebaju biti oblikovani tako da osiguraju potporu za leđa i noge.

stolovi i stolice za restorane
Sky stolice i stolovi brenda Siesta

Pravilo 1 – Odaberite namještaj koji odgovara restoranu

Namještaj za restorane se s razlogom tako zove. To su posebno dizajnirani komadi namještaja kako bi mogli izdržati dinamičan, a nekada i kaotičan radni dan restorana. Kao što restoransko posuđe mora biti kvalitetno i prilagođeno, tako i stolovi i stolice za restorane su napravljeni da izdrže godine rada. Kada kupujete nov namještaj za restorane, uvjerite se da imaju garanciju.

Pravilo 2 – Održite prostor harmoničnim

Možemo odabrati najljepše stolove za restorane koji su upravo ono što nam se sviđa, ali ako se ne uklapaju u prostor onda sve pada u vodu. Ne možemo dozvoliti da u malom prostoru budu preveliki stolovi ili da imamo veliku dvoranu ispunjenu minijaturnim komadima namještaja koji prostor ostavljaju hladnim i nepotpunim.

Ako su stolovi i stolice preveliki, onda ne ostavljamo prostora za prolazak i komfor. Dinamičan ritam rada u restoranu zahtijeva dovoljno širok prostor za usluživanje i za sjedenje. 

Moramo uzeti u obzir i oblik stolova. Kako bi se optimalno iskoristio prostor, potrebno je odabrati odgovarajući oblik stolova. 

Ako imamo uzak i dug prostor onda je idealno odabrati stolove koji su fiksirani uz zidove kako bi se otvorio središnji prostor. Ako imamo prostor koji je dovoljno velik i širok onda možemo odabrati četvrtaste stolove koji će se lijepo uklopiti u prostor, ali i u slučaju veće grupe ljudi, moći će se spojiti i stvoriti jedan veliki stol. 

Koristan savjet: Ako želite uštedjeti više prostora, onda postavljajte stolove dijagonalno. Time ste ostavili više prostora za prolazak i sjedeća mjesta, a maksimizirali ste broj stolova u restoranu.

stolice za restorane bih

Pravilo 3 – Mislite uvijek na praktičnost namještaja

Koliko puta u restoranu gosti traže da se pomjere stolovi i stolice? Koliko puta je vanjski namještaj morao biti unesen i skladišten tijekom nevremena i zimskog perioda? Čak i čišćenje zahtjeva dodatni angažman?

Ovi i još mnogi drugi razlozi su uzrok čestog pomjeranja namještaja za restorane kako bi se prilagodilo uvjetima i željama. 

Kako bi se taj namještaj mogao što lakše i brže pomjeriti, bitno je da bude lagan, sklopiv, jednostavan i stabilan. Ključan je lagan pristup svim dijelovima namještaja kako bismo ih mogli jednostavno očistiti i skladištiti.

Ako imate isti namještaj za vanjske i unutarnje jedinice, a tapacirani su, pazite da tkanina bude vodootporna i otporna na mrlje. To su ključne stvari ako želimo da ubrzamo proces čišćenja i sušenja ako je došlo do kontakta s vodom. 

Pravilo 4 – Dizajn započnite s namještajem

Kada znamo kako će nam namještaj izgledati, znamo i kako će nam izgledati restoran. Stolovi za restorane su centar prostorije te sa stolicama diktiraju atmosferu u prostoriji. Ako je njihov dizajn jednostavniji, a materijal plastičan onda će prostorija težiti modernom dizajnu. Ako je u pitanju drveni namještaj za restorane, onda možemo pretpostaviti kako će dizajn ići prema retro ili rustikalnom stilu. 

Stolovi i stolice za restoran trebaju biti jednostavni za održavanje, stoga uzmite u obzir da velik broj detalja čini održavanje težim. 

Namještaj bi trebao biti u skladu s konceptom i stilom restorana. Restorani brze hrane možda će preferirati praktične stolice za brzu rotaciju gostiju, dok će luksuzni restorani težiti udobnim i sofisticiranim stolicama.

Naravno, vaša vizija treba prevladati u dizajniranju restorana, te umjesto da se povodite za posljednjim trendovima koji brzo prolaze, ostavite svoj prepoznatljivi pečat koji će Vaš restoran pretvoriti u “evergreen”.

moderne stolice za restorane
Moon namještaj brenda Siesta

Pravilo 5 – Udobnost zadržava posjetitelje

Udobnost namještaja za restorane igra ključnu ulogu u stvaranju pozitivnog iskustva gostiju i uspjehu samog restorana. Kako biste privukli i zadržali zadovoljne goste, važno je osigurati da je namještaj udoban i prilagođen potrebama posjetitelja. 

Stolice s ergonomski oblikovanim naslonima za leđa i sjedištem pružaju gostima potporu i udobnost tijekom obroka. Ovakve stolice sprječavaju umor i nelagodu tijekom dužeg sjedenja. Ovo može biti veliki faktor u zadržavanju posjetitelja. 

Visina stolova i visina stolica trebaju biti kompatibilne kako bi gosti mogli jesti bez napora. Previsoki ili preniski stolovi u kombinaciji s pogrešnim stolicama mogu uzrokovati nelagodnost.

Gdje možete naći namještaj za svaki restoran?

Nakon svih pravila koje pratimo prilikom stvaranja ambijenta restorana, pitamo se gdje možemo naći najbolji izbor namještaja za restorane?

U FEF poslovnicama i webstranici možete pogledati kvalitetan izbor najboljih brendova stolova i stolica za restorane kao što je Siesta

stolice za restorane
Elizabeth-C stolice brenda Siesta

Uz namještaj za restorane, u našoj ponudi možete naći i ugostiteljski namještaj za kafiće.

Naše poslovnice su showroom gdje ne samo da možete vidjeti razne modele stolova i stolica, nego možete i osjetiti udobnost istih. 

Ponuda Vam se čini primamljiva? Kontaktirajte nas.