Stolovi i stolice za kafiće – kako izabrati najbolje?
31 Aug, 2023
stolovi i stolice za kafiće

Uživanje u omiljenom napitku u udobnosti kafića je ritual koji mnogi od nas vole. No, da bi taj doživljaj bio potpun, ključni su stolovi i stolice za kafiće. Ne samo da funkcionalnost igra ulogu, već i estetika i udobnost. 

Jedna od najrasprostranjenijih djelatnosti na našim prostorima je ugostiteljska djelatnost. A u ugostiteljskoj djelatnosti najviše je caffe barova.

Moramo imati na umu da će gosti provoditi više vremena s namještajem u kafiću nego s ponudom koju poslužujete, sjedajući na svoja mjesta, čekajući uslugu, konzumirajući svoje piće… Stoga je ključno da odaberete idealne stolove i stolice za kafić.

Kako biste osigurali da vaš kafić bude mjesto udobnosti i lijepog stila, donosimo vam korisne smjernice za izbor najboljeg namještaja.

Funkcionalnost je ključna

Pri odabiru stolova i stolica za kafić, funkcionalnost treba biti vaša glavna briga. Pitanja poput veličine prostora, kapaciteta i rasporeda su ključna. Odredite koliko mjesta želite u svom kafiću i koliko će stolova i stolica biti optimalno.

Razmislite o potrebama gostiju – hoće li vaš kafić biti mjesto za brzi espresso ili za opuštena druženja?

Također, moramo uzeti u obzir ima li caffe bar i vanjski prostor gdje može pružati svoje usluge?

Ako postoji vanjska terasa onda moramo razmisliti više puta kakav namještaj ćemo odabrati. Imamo 2 opcije: 

  • odabrati iste modele stolova i stolica za interijer i eksterijer 
  • ili odabrati različite modele namještaja.
Namještaj u kafiću od poliuretana

Ako odaberemo različite modele namještaja za interijer i eksterijer kafića, onda moramo obratiti pažnju da stilovi namještaja odgovaraju jedni drugima te da ne stvaraju sliku dva različita svijeta. 

Ako odaberemo isti namještaj za interijer i eksterijer, onda ćemo paziti da namještaj može izdržati vanjske uvjete i ostati očuvan kao u unutarnjim prostorijama.

Poliuretan

U tom slučaju, poliuretan je popularan izbor za namještaj u ugostiteljskoj industriji zbog svojih brojnih prednosti. Čini dio vanjskog i unutarnjeg ugostiteljskog namještaja. Osim namještaja, poliuretan se može koristiti i za izradu drugih predmeta u ugostiteljstvu, kao što su barski stolci, presvlake za stolove, i mnogo toga drugog. Ovaj materijal često kombinira udobnost, trajnost i estetski privlačan izgled, što ga čini popularnim izborom u ugostiteljskoj industriji kako bi se stvorila ugodna i funkcionalna atmosfera za goste.

Ovaj materijal je izdržljiv u svim uvjetima, lako se održava i pruža raznolike mogućnosti dizajna. Namještaj od poliuretana može podnijeti intenzivnu upotrebu u restoranima, kafićima i hotelima bez znatnog trošenja ili oštećenja. Fleksibilnost u dizajnu omogućuje prilagodbu namještaja prema potrebama i stilu prostora. Također, poliuretan je često ekonomičniji u usporedbi s drugim materijalima, olakšavajući proračun ugostiteljskih objekata.

Potrebno je uzeti u obzir i lokaciju kafića jer nam to može diktirati kakav nam je namještaj za kafiće potreban. Ako je u pitaju urbana lokacija fokusirat ćemo se na moderne modele namještaja koje se uklapaju u gradsku sredinu.

Ako je u pitanju ruralno naselje vrlo vjerojatno je da će kafić imati rustikalni ili romantični stil kako bi se uklopilo u prirodu i ambijent. A ako je u pitanju primorje, onda imamo i drugačije modele namještaja kao što su ležaljke i sećije za izležavanje.  Iako ovdje nema striktnih pravila, često stil grada ili naselja dirigira ugođaj u kafićima. 

Stil stolova i stolica za kafiće

Stolovi i stolice čine srž estetike vašeg kafića. Razmotrite stil vašeg kafića – je li to rustični ambijent, moderni minimalizam ili eklektična mješavina? Vaš namještaj treba odražavati taj stilski izričaj. Odaberite boje, materijale i oblike koji će se skladno uklopiti u cjelokupni dizajn prostora.

Također da biste izabrali pravi stil, morate odrediti koja je vaša ciljana publika koja će posjećivati Vaš kafić. Prilagodba stila Vašim posjetiteljima garantira njihov povratak.

Ne smijemo zaboraviti da kafić bude reprezentativan na fotografijama kako bi nastala interakcija na društvenim mrežama što je danas “must have” za svako poslovanje. 

visoka estetika stolova i stolica za kafiće

Ponudite različit izbor stolica

Stolovi i stolice za kafiće trebali bi zadovoljiti potrebe svakog kupca kada odlučuju koji namještaj uključiti u svoj prostor. Blagovaonske stolice savršene su za posjetitelje koji žele brzo prezalogajiti, dok je fotelja savršena za opuštanje i uživanje u toplom ili hladnom napitku.

Taburei su također idealni za stolom uz prozor. Za one koji žele više vremena u kafiću provesti u druženju i provodu, neizostavne su visoke barske stolice koje se odlično uklapaju uz šank ili visoke stolove.

Blagovaonske stolice i stolovi za kafiće trebali bi činiti većinu namještaja, ali kauč i nekoliko fotelja oko stola razbijaju monotoniju i stvaraju ugođaj doma. A budući da su  kafići često mjesto društvenih događanja, visoke stolice i stol mogu dobro doći.

Prednosti plastičnog namještaja u odnosu na druge materijale?

Namještaj u kafićima izložen je svakodnevnom trošenju i habanju. Stoga je ključno odabrati materijale koji su izdržljivi i laki za održavanje. Drvo, metal i plastika su česti izbori za kafiće jer se lako čiste i dugotrajni su. Osim toga, razmislite o vremenskim uvjetima ako planirate opremanje vanjskih terasa.

Iako je drvo čest izbor za namještaj za kafiće, posebno ako je u pitanju rustikalni stil, zbog svoje cijene i nepraktičnosti često traži alternativu. 

Moderne plastične stolice za kafiće uglavnom su izrađene od polipropilena, koji se može nositi s udarcima, ogrebotinama i intenzivnom uporabom i općenito pokazuju manje tragova u usporedbi s aluminijem.

Plastične stolice za kafić lagane su i prirodno otporne na vodu, što ih čini idealnim za korištenje u zatvorenom i na otvorenom.

Također, stolovi i stolice za kafiće od polipropilena su jednostavne za održavanje i čišćenje.

Mogućnosti boja za plastične stolice za kafić gotovo su beskrajne, što olakšava uklapanje u interijer vašeg kafića. 

Plastika je daleko najisplativija opcija za moderni namještaj za kafiće i kafiće, bez kompromisa u kvaliteti, dugovječnosti i udobnosti za vaše klijente.

plastični stolovi i stolice za kafiće

Udobnost gostiju

Gosti se trebaju osjećati ugodno dok borave u vašem kafiću. Stolice bi trebale pružiti dobru potporu leđima i biti udobne za sjedenje duže vrijeme. Ovo je posebno važno ako želite privući goste da ostanu duže i uživaju u razgovorima.

Ovdje treba obratiti pažnju na stolove kako se ne bi se pomjerali i prosuli kavu čim naslonimo lakat na stol. Stabilnost je važan faktor kad je u pitanju udobnost! U slučaju nestabilnih stolova i stolica posjetitelji osjećaju nelagodu i posljedično skraćuje njihov boravak u kafiću.

Dizajn pogodan za interakciju

Svatko tko odluči popiti piće u kafiću, to je najčešće kako bi se družili i proveli ugodne trenutke s prijateljima uz šoljicu omiljenog toplog napitka. Kafići su poznati kao mjesto sastajanja i događanja. Ako želite poticati interakciju među gostima, razmislite o dizajnu koji olakšava komunikaciju.

Okrugli stolovi mogu potaknuti razgovore među manjim grupama, dok se duge stolove može koristiti za veće grupe ljudi. Idealan broj ljudi za jednim stolom su od 2 do 6 osoba.

Također kako bi se dizajn namještaja još više uklopio u kafić bitno je obratiti pozornost na detalje i ukrase koji će krasiti stolove i stolice, i na kraju cijeli lokal. Oni su završni dodiri koji čine da se posjetitelji osjećaju što ugodnije i s tim duže ostaju u kafiću. 

Vaš kafić može izgledati sjajno, namještaj može biti najbolji, kafa vrhunska tako da ujutro može sve goste pripremiti za radni dan, ali ako zaboravimo na ukrase i detalje koji čine kafić, to je kao posluživanje kafe bez čaše vode.

detalji i ukrasi za stolove i stolice

Izradite svoje menije u odabranom stilu, postavite police s knjigama i magazinima kako biste dodali karakter svom kafiću i kako bi vaši stalni gosti mogli provesti vrijeme čitajući u udobnosti kafića.

Izbor stolova i stolica za kafić nije samo praktična odluka, već i estetska investicija. Kvalitetan namještaj koji se uklapa u koncept vašeg kafića i pruža udobnost gostima je neophodan za dobro poslovanje. 

Za najbolju ponudu stolova i stolica za ugostiteljske objekte i caffe barove pogledajte našu webstranicu ili nas kontaktirajte za detaljnije informacije.