Kako odabrati najkvalitetnije stolice za ugostiteljstvo?
31 Jan, 2024

Ugostiteljski prostori zahtijevaju poseban pristup pri opremanju kako bi stvorili ugodno okruženje za goste. Jedan od ključnih elemenata su stolice za ugostiteljstvo koje ne samo da trebaju pružiti udobnost, već i zadovoljavati estetske i funkcionalne potrebe. U ovom članku istražit ćemo ključne faktore koje trebate uzeti u obzir prilikom odabira najkvalitetnije stolice za ugostiteljstvo.

stolice za ugostiteljstvo
Pacific stolice i Air barske stolice brenda Siesta

Ergonomija kao prioritet

Kada je riječ o stolicama za ugostiteljstvo, udobnost gostiju ne smije biti zanemarena. Stolice za ugostiteljstvo koje nisu ergonomski dizajnirane mogu rezultirati nelagodom i smanjenjem zadovoljstva gostiju, što može utjecati na njihovo iskustvo i ponovni dolazak. Stoga je ključno obratiti pažnju na ergonomiju prilikom odabira stolica.

Prilikom odabira stolica, važno je razmotriti oblik i podršku koje pružaju. Sjedište bi trebalo biti dovoljno široko i udobno, pružajući dobru distribuciju težine kako bi gosti mogli uživati u obroku bez osjećaja nelagode. Također, naslon za leđa trebao bi biti ergonomski oblikovan kako bi podržao prirodnu krivulju leđa i omogućio opuštenu i udobnu poziciju za sjedenje.

Dodatne značajke poput jastuka ili tapecirunga mogu dodatno poboljšati udobnost stolica. Međutim, važno je osigurati da ovi dodaci ne ometaju ergonomiju stolice ili otežavaju održavanje higijene.

Osim toga, visina stolice treba biti prilagodljiva kako bi se mogla prilagoditi različitim visinama stolova i različitim preferencijama gostiju. Stolice s podesivom visinom omogućuju prilagodbu sjedala prema potrebama gostiju, što može biti ključno za njihovo udobno iskustvo.

stolice za ugostiteljstvo
Sky stolice brenda Siesta

Materijali koji traju


Izdržljivost stolica za ugostiteljstvo ključna je u HoReCa sektoru gdje se stolice koriste često i podvrgavaju raznim uvjetima. Visokokvalitetni materijali poput čvrstog drva, metala ili kvalitetne plastike mogu produžiti vijek trajanja stolica. Osim toga, materijali bi trebali biti lako održavani i otporni na mrlje kako bi očuvale svjež izgled.
Kvalitetna plastika sve više postaje popularan izbor za stolice u ugostiteljstvu zbog svoje izdržljivosti, lagane težine i otpornosti na vremenske uvjete. Stolice od visokokvalitetne plastike mogu biti izrađene u raznim bojama i oblicima, pružajući fleksibilnost u dizajnu interijera. Osim toga, plastika je jednostavna za čišćenje i održavanje, što je važno u okruženju gdje se stolice često koriste. Idealan primjer su Siesta stolice od polipropilena.

Estetika koja odražava brend


Stolice ne služe samo praktičnim svrhama, već igraju važnu ulogu u stvaranju atmosfere vašeg ugostiteljskog prostora. Odaberite stolice koje odražavaju estetiku vašeg brenda i doprinose ukupnom dojmu prostora. Razmotrite boje, oblike i stilove koji se uklapaju u dizajn vašeg lokala.
Faktori koje trebamo uzeti u obzir prije odabira su:

  • boje interijera/eksterijera,
  • koju namjenu će imati stolice
  • kako uklopiti stolice u skladu s dizajnom objekta.

Boja


Svi znamo da boje mogu izazvati različite emocije, a posebno kad se kombinira više boja. Ona može imati pozitivan ili negativan efekt, stoga s oprezom pristupamo ovom izboru. Ako se igramo s tamnim nijansama, onda bi bilo poželjno razbiti te boje sjajnim nijansama kao što su zlatna i srebrena kako bismo dodali eleganciju prostoru. Ako biramo svjetlije ili pastelne nijanse, onda trebamo više paziti na komplementarnost boja kako bismo dobili ugodan i prozračan ambijent.

za restoran
FEF stolice i stolovi u restoranu Marinero Neum

Namjena


Također, namjena stolice za ugostiteljstvo određuje dizajn stolice. Naravno da će stolica u restoranu koja služi za uživanje tijekom obroka i hotelske stolice za uživanje u hladnom ili toplom piću na terasi neće biti iste. Prva namjena će zahtijevati stolicu koja ima uzvišeniji dizajn i povećanu ergonomiju kako bi se uživalo u obroku. Idealan primjer toga su stolice koje imaju stabilne 4 noge te su presvučene poliuretanom koji dodaje maksimalnu ugodnost te daje veći izbor u odabiru dizajna stolice.
Primjer idealnih hotelskih stolica za uživanje na terasi su rattan stolice. One pružaju idealan ljetni ugođaj te su poznate po svojoj širokoj namjeni bilo uz površine kao što su bazeni ili ako se radi o zatvorenom prostoru.

Detalji


Detalji su često presudni u odabiru stolice za ugostitelje. Budući da su stolovi često prekriveni stolnjacima, oni toliko ne dolaze do izražaja. Stoga stolice postaju najuočljiviji element kad je u pitanju dizajn. Uparite stolice u skladu s dizajnom prostora kako ne bi došlo do narušavanja harmonije u prostoru. Ako je u pitanju moderni dizajn restorana, kafića ili hotela, onda ćemo se fokusirati na ravne i definirane linije stolica, a ako imamo rustikalni dizajn onda ćemo imati slobodu za više detalja na stolicama koje će upotpuniti ambijent.

Prilagodljivost prostoru


Ugostiteljski i hotelijerski prostori često se koriste za različite vrste događanja i prilika, stoga je važno da stolice budu prilagodljive kako bi se maksimalno iskoristio prostor i omogućila raznovrsnost aranžmana. Stolice koje se lako mogu prilagoditi različitim potrebama prostora pružaju fleksibilnost i efikasnost u upravljanju prostorom.

za kafiće
Tiffany stolice brenda Siesta

Stolice za ugostiteljstvo koje se mogu slagati ili sklapati su izuzetno korisne u prostorima gdje se često organiziraju događaji ili gdje se mora brzo promijeniti raspored sjedenja. Kada nisu potrebne, ove stolice se jednostavno mogu pospremiti ili složiti na stranu, oslobađajući dragocjeni prostor za druge svrhe. Osim toga, stolice koje se mogu skladištiti na jednostavan način olakšavaju čišćenje prostora i održavanje reda.

Prilagodljivost prostoru također može uključivati stolice različitih veličina i oblika kako bi se prilagodile različitim postavkama stolova ili prostora. Na primjer, stolice s podesivom visinom ili modularnim dizajnom mogu se prilagoditi različitim visinama stolova ili oblikovati prema potrebi, omogućavajući optimalnu raspodjelu prostora i udobnost gostiju.

Budžet i vrijednost

za vjenčanja
Napoleon stolice brenda Siesta


Konačno, budžet je važan faktor prilikom odabira stolica za ugostiteljstvo. Postavite realna očekivanja i pronađite ravnotežu između kvalitete i cijene. Investicija u visokokvalitetne stolice može dugoročno donijeti vrijednost kroz zadovoljstvo gostiju i smanjenje troškova održavanja.

Uzimajući u obzir ove ključne faktore, možete biti sigurni da će odabrane stolice zadovoljiti potrebe vašeg ugostiteljskog prostora. Ne zaboravite redovito održavati stolice kako biste osigurali dug vijek trajanja i neprekidno zadovoljstvo vaših gostiju.

Stolice za ugostiteljstvo i hotelijerstvo koje mogu zadovoljiti ove uvjete se nalaze u FEF poslovnicama te možete posjetiti showroom u Sarajevu, Mostaru ili u Banja Luci kako biste se uvjerili u kvalitetu naših stolica.

Više možete saznati i na našoj web stranici gdje možete pogledati modele namještaja ili kontaktirati nas.